Titokzatos boldogság

2011/05/26 @ 07:22 Tibor

Múlt pénteken a Titokzatos boldogság című TEDx Danubia klub rendezvényen vettem részt és fényképeztem.

A TED egy ma már világhírű konferencia sorozat. Évekkel ezelőtt kattantam rá, amikor valaki átküldte Sir Ken Robinson TED-en elhangzott “Az iskolák megölik a kreativitást” című előadásának linkjét. Az előadásban Sir Ken arról beszél, hogy szerinte a kreativitást az írás-olvasással egyenrangúan kellene kezelni, és hogy a hagyományos tantárgyhierarchiát, ahol a matematika és a nyelvek testesítik meg a tudományok legmagasabb szintjét, fel kellene váltani egy olyannal, ahol a művészeteknek is hasonlóan fontos szerep jut. És nem csak a zenének, és a képzőművészeteknek – mert a művészetek között is létezik egy hierarchia -, de a drámának és a táncnak is. Klikk a folytatásért…

Kategória: fotózás,kultúra,TEDx

A fényképész és a főzés

2011/05/17 @ 10:07 Tibor

Legénykorom egyszemélyes kulináris kalandozásait követően – olyan tuti receptjeim voltak, mint a rizs magában, vagy a banánturmix kakaóval – bár a rizsre már egyedül is rá tudok ütni egy tojást, mára sem váltam a fényképészet Robert Rodriguez-évé. A főzés számomra továbbra is egy csoda. Csak azt látom, hogy a sokféle összetevő oly rejtélyes mennyiségeiből, mint a csipetnyi vagy amennyit a liszt felvesz, olyan titokzatos folyamatokon keresztül, amelyek során valami üvegessé vagy kocsonyássá válik, esetleg besűrűsödik vagy éppen a teteje bebőrösödik, valami ehető, sőt, finom születik. De továbbra sem értem, hogyan. Klikk a folytatásért…

Kategória: fotózás,főzés,gasztro
Tag-ek: ,

Hogyan készüljünk portréfotózásra? 6 tipp nem csak fotómodelleknek

2011/05/09 @ 08:00 Tibor

A portréfotózás nem csak a fényképész számára kihívás, de sokat kíván a fotózás alanyától is.
Mit tehet a tökéletes eredmény érdekében az, aki hamarosan az objektív elé kerül? Hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy portréfotózásból?  Ehhez gyűjtöttem össze néhány ötletet:

A cél
Gondold át, hogy mire szeretnéd használni az elkészítendő portrét. A céges weboldalra lesz, PR cikkhez, az önéletrajzodba, esetleg a Facebookra? Mi az, amit a képpel ki szeretnél fejezni, meg szeretnél mutatni? Milyennek szeretnél látszani? Van-e esetleg olyan környezeti elem, vagy eszköz, amit látni és láttatni szeretnél a fotón? Ezeket beszéld át a fényképésszel. Legyenek ötleteid, és egészen biztos, hogy a fotós is hoz majd néhányat!

Te magad
Van-e valami, amit nem szeretsz magadon, amit nem szeretnél viszontlátni vagy kiemelni egy fényképen? Ha van ilyen, mondd el a fotósnak. A legtöbb vélt, vagy valós arci szabálytalanság már a fotózás során a megfelelő világítással és nézőponttal eltüntethető, vagy legalábbis csökkenthető. És végső segítségnek mindig ott van a retusálás.

Klikk a folytatásért…

Kategória: fotózás,portré
Tag-ek: ,

Ráncfelvarrás és ami mögötte van

2011/05/01 @ 13:01 Tibor

Akik csak feed-olvasón keresztül érik el és olvassák például ezeket a sorokat is, azok még nem láthatták, hogy megváltozott a BusinessPhoto.hu weboldalának és blogjának design-ja.

A változás egyik oka, hogy már kicsit untam a régit: elavultnak és korlátozónak találtam a ¨keretes¨ megjelenést.
A másik, hogy egyszerűsíteni szerettem volna, és kicsit átláthatóbbá tenni az egészet.
Ezeken kívül pedig észrevettem a látogatottsági statisztikákból, hogy a legtöbben a portfólió részre kiváncsiak, ezért azt könnyebben elérhetővé és mobil eszközökön is élvezhetővé akartam tenni.

Nézd meg, hogy sikerült-e!

Ha valami nem úgy működne, ahogy szerinted kellene, kérlek tudasd velem!

Kategória: design
Tag-ek: ,

Promóció

2011/03/17 @ 14:42 Tibor

Most tényleg izgatott vagyok. Már a nyomdában van, és várom a proof-ot, hogy végre a kezeim között érezzem. Súlyos, kézzelfogható, valódi nyomtatott anyag lesz.

De addig is egy kis ízelítő; egyelőre digitális formában: