Hogyan készüljünk portréfotózásra? 6 tipp nem csak fotómodelleknek

2011/05/09 @ 08:00 Tibor

A portréfotózás nem csak a fényképész számára kihívás, de sokat kíván a fotózás alanyától is.
Mit tehet a tökéletes eredmény érdekében az, aki hamarosan az objektív elé kerül? Hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy portréfotózásból?  Ehhez gyűjtöttem össze néhány ötletet:

A cél
Gondold át, hogy mire szeretnéd használni az elkészítendő portrét. A céges weboldalra lesz, PR cikkhez, az önéletrajzodba, esetleg a Facebookra? Mi az, amit a képpel ki szeretnél fejezni, meg szeretnél mutatni? Milyennek szeretnél látszani? Van-e esetleg olyan környezeti elem, vagy eszköz, amit látni és láttatni szeretnél a fotón? Ezeket beszéld át a fényképésszel. Legyenek ötleteid, és egészen biztos, hogy a fotós is hoz majd néhányat!

Te magad
Van-e valami, amit nem szeretsz magadon, amit nem szeretnél viszontlátni vagy kiemelni egy fényképen? Ha van ilyen, mondd el a fotósnak. A legtöbb vélt, vagy valós arci szabálytalanság már a fotózás során a megfelelő világítással és nézőponttal eltüntethető, vagy legalábbis csökkenthető. És végső segítségnek mindig ott van a retusálás.

Arc és smink
Bulizni kell. Bulizni jó. De a karikás, véresres szem meglátszik majd a képeken. Egy kipihent éjszaka viszont sokat segíthet.
Csillogó sminket ne használj a fotózáshoz, de legyen veled amit egyébként használsz.
Ha van profi sminkese a fényképésznek, a legtöbb esetben ráhagyatkozhatsz. Mindednesetre beszéld át vele, mit szeretnél.
Urak! Borotválkozzatok, de ha lehet, ne közvetlenül a fotózás előtt! Így elkerülhető az a sok apró piros pötty az arcotokon.
Ha nagyon idegenkedsz a sminktől, gondolj arra, hogy ha TV felvételre mész, meg sem kérdezik, hogy púderezhetnek-e, és Te valószínűleg nem is állsz ellen. Nem más a fotózás sem. Az a kis púder nem fog megártani, és nem meséljük el a haveroknak.

Haj
Hajvágásra ne a fotózás napját válaszd, jó, ha előtte pár nappal elintézed! Legyen nálad hajlakk, fixáló hab vagy zselé, amit egyébként használni szoktál.
Urak! Egy kis hajlakkba sem halunk bele, ugye?

Körmök
Míg a fényképész sminkest intézhet igény szerint az alkalomra, a legtöbb esetben nincs idő manikűrre és pedikűrre. Ezeket is el kell intézned előre.

Ruha
Vigyél többféle ruhát (Urak! legalább nyakkendőt, inget) a fényképezésre! A feltűnő mintás és a nagyon kockás/csíkos darabokat lehetőleg kerüld, mert elvonják a kép nezőjének figyelmét Rólad. A karokat és vállakat megmutató blúzokat, topokat is inkább hagyd otthon. Ha a ruhákat vállfán szállítod, akkor kevésbé gyűrődnek majd.
Gondolkodj teljes képben: harmonizáljon az öv és a cipő (Urak! a ZOKNI)
Vállalati portréhoz a sötétebb színek passzolnak inkább. Ráadásul a konzervatívabb öltözet jobban kiállja majd az idő próbáját.

És egy extra
Próbáld meg leküzdeni a zavarodat. A fotós is csak ember, ráadásul most egy közös célon dolgoztok: jó portrét szertnétek készíteni.

Kategória: fotózás,portré
Tag-ek: ,

Nincs hozzászólás

Még nincs hozzászólás.

Bocs, de ehhez most nem szólhatsz hozzá.