Titokzatos boldogság

2011/05/26 @ 07:22 Tibor

Múlt pénteken a Titokzatos boldogság című TEDx Danubia klub rendezvényen vettem részt és fényképeztem.

A TED egy ma már világhírű konferencia sorozat. Évekkel ezelőtt kattantam rá, amikor valaki átküldte Sir Ken Robinson TED-en elhangzott “Az iskolák megölik a kreativitást” című előadásának linkjét. Az előadásban Sir Ken arról beszél, hogy szerinte a kreativitást az írás-olvasással egyenrangúan kellene kezelni, és hogy a hagyományos tantárgyhierarchiát, ahol a matematika és a nyelvek testesítik meg a tudományok legmagasabb szintjét, fel kellene váltani egy olyannal, ahol a művészeteknek is hasonlóan fontos szerep jut. És nem csak a zenének, és a képzőművészeteknek – mert a művészetek között is létezik egy hierarchia -, de a drámának és a táncnak is.

Sir Ken Robinson előadásának is köze lehetett ahhoz, hogy gyermekeim egy olyan alapítványi iskolába és óvodába járnak, ahol – a korosztályi sajátosságok figyelembevétele és a szabad játék mellett – nagy jelentőséget tulajdonítanak a művészeteknek is. Zenélnek, színdarabokat játszanak, és van mozgásművészet is. És igen, azt gondolom – de ezzel persze minden szülő így van -, hogy a gyermekeim kreatívak.

Remélem felismerjük itthon is, mennyire fontos az emberi kreativitás és az abban rejlő gazdasági versenyelőny. Remélem, sokáig fenntartható lesz a miénkhez hasonló alapítványi és egyesületi alapokon nyugvó óvodák és iskolák működése a jövőben.

De kanyarodjunk vissza a pénteki rendezvényhez!
A TEDx-ben az x azt jelenti, hogy a nagy TED-től függetlenül, de annak engedélyével, és szabályainak betartásával megrendezésre kerülő esemény. A TEDx Danubia pedig a világszerte alapított helyi szervezetek közül az egyik magyarországinak a hivatalos elnevezése.

Pénteken este három előadás hangzott el: Hankiss Elemér: Életstratégiák a bizonytalanság korában, Csíkszentmihályi Mihály: Boldogság és az emberi természet, valamint Vécsey Zsadány: Flow – játék, kaland és képesség.
Az előadások után egy kerekasztalbeszélgetés zajlott Matolcsy György, Csíkszentmihályi Mihály, Barabási Albert-László, és a levezető Mányai Csaba részvételével. Nagy koponyák, izgalmas emberek, érdekes előadások és beszélgetés.
Az est mindkét felét – az előadásokat és a beszélgetést is – élveztem; talán az előadásokat kicsit jobban. Kiváncsian várom a szeptemberi TEDx Danubia Cafe rendezvényt.

További fényképek a Facebook-on és a Flickr-en.

Kategória: fotózás,kultúra,TEDx

Nincs hozzászólás

Még nincs hozzászólás.

Bocs, de ehhez most nem szólhatsz hozzá.