Helyszíni fotózáskor…

2010/12/15 @ 08:53 Tibor

Baráth Fotonlog Dincsi Gábor – fotóoktató, a GIMP és Lightroom szoftverek guruja, és mindezek mellett szerzőtársam a Fényértéken – néhány napja összegyűjtött, és blogján megjelentetett néhány tippet beltérben fotózók számára. Gábor teljes mértékben használható tanácsai leginkább riport jellegű vagy rendezvényfotózás esetén nyernek igazán jelentőséget.
Ha külső helyszínen – nem stúdióban – fotózol, de beltérben beállított jellegű képeket készítesz – például helyszíni portrét – akkor még néhány ponttal ki kill egészítened a tipplistádat.

Klikk a folytatásért…

Kategória: fotózás,világítás

Szarvasgomba és libamáj

2010/11/12 @ 12:01 Tibor

Érdekes szakmai kirándulást tettem a héten: ételt fotóztam. Egészen pontosan egy rizottót libamájjal és szarvasgombával az Arcade Bistro étteremben.

A XII. kerületi étteremben éppen a fotózás reggelén zajlott egy kis házi ünnepség. Arra koccintottak az ott dolgozók, hogy az étterem 15 pontot kapott a neves Gault Millau gasztro útikalauz által adható maximális 20-ból. (20 pontot eddig csak egyetlen egyszer adtak egy séfnek.) A többi díjazott budapesti étteremről, és a díjazás jelentőségéről itt és itt olvastam.

Nem vagyok ételfotós, ritkán találkozom séfekkel, és még ritkábban látok bele egy étterem belső életébe. Ezért aztán meglepett az Arcade-ban tapasztalt fiatalos és professzionális attitűd, és a véletlenül elcsípett beszélgetésekben előforduló kifejezések – mint például Facebook, PR, email – gyakorisága.

Jó helynek látszott. Tervezem, hogy feleségemmel magánemberként is kipróbáljuk.

Kategória: fotózás

Interjúk külföldiekkel: Miért Budapest?

2010/10/04 @ 10:51 Tibor

Itt élő külföldi ismerőseimtől, barátaimtól a megismerkedésünket követően általában meg szoktam kérdezni, hogy hogyan és miért választották Budapestet lakóhelyül. Válaszaik sokfélék, de van bennük közös. A legtöbben közülük szeretnek itt élni, és számomra mindig érdekes az ő szemükkel látni azokat a szépségeket és pozitívumokat, amelyek mellett a napi rohanásban egyébként hajlamos lennék elmenni.
Már jó ideje érlelődött bennem az elhatározás, hogy barátaim kérdéseimre adott válaszait megosztom a nagyobb közönséggel is. Ezt kezdtem el egy angol nyelvű blogon a WhyBudapest.hu-n, amelynek teljes címe: Why Budapest? – Hungary by Foreign Eyes – vagyis Miért Budapest? Magyarország külföldi szemmel.

A blog egy-egy bejegyzése egy-egy interjúból és néhány portré fotóból áll, amelyeket természetesen én készítettem. A weboldal nyelve azért angol, mert a külföldiekkel angolul készítem az intejúkat, és – részben mert ez egy teljesen non-profit magán-projekt – egyelőre nem volt energiám lefordítani azokat.

Ízelítőül pár sor – itt és most magyarul – és néhány kép.
Klikk a folytatásért…

Golf gála Gödön

2010/09/26 @ 18:41 Tibor

Cservák Lászlónak, a magyarországi golf sport apostolának, a Golf TV alapítójának és motorjának, első és idáig egyetlen golf oktatómnak rendkívül magas szintű kapcsolatai lehetnek. Múlt szombatra, az idén nyolcadik alaklommal megrendezésre került Golf Sztár Gála napjára ugyanis már komoly esőt jeleztek előre a meteorológusok, sőt aznap reggel a telefonom is esősnek jelezte az időjárást, mégis a rendezvény ideje alatt gyönyörű napsütést élvezhettünk a gödi Pólus Palace pályáján.
Laci bácsi harmadik alkalommal hívott meg erre a golfot népszerűsítő sporteseményre, ahol az itthoni golfélet kiemelkedő sportolói és a golfban több-kevesebb jártassággal rendelkező magyar közéleti személyiségek, sportolók, színészek csapatokban mérik össze golftudásukat egy nagyszerű hangulatú verseny keretében.

Klikk a folytatásért…

Kategória: fotózás
Tag-ek: , ,

Egy kis móka

2010/09/13 @ 13:25 Tibor

Annak kapcsán, hogy a Toshiba már 25 éve gyárt laptop számítógépeket, néhány muzeális számítógépet és egy izgalmas rendezvényt fotóztam a múlt héten.
A megfeszített munka folyamatából rántott ki néhány percre az alábbi fénykép elkészítése.

A kép kora délután készült, és már a fényképezőgép LCD kijelzőjén is így nézett ki, tehát nem az utómunka során színeztem ilyenre.

Ha érdekel, hogyan készült, olvass tovább. De vigyázz, nagyon technikai lesz a dolog!

Klikk a folytatásért…